A festett beltéri ajtóink az örök klasszikus termékeink közzé tartoznak, ezek minőségi felületkezeléssel készülnek 6 réteg festékkel, melyek gondosan, szakember által kerülnek az ajtó felületére. Ez a modern festési technológia világosabb színeknél sem sárgul ki, könnyen és nyugodt szívvel mosható és időtlen időkig díszítik lakásunkat. Festett beltéri ajtóinkat a RAL színskála bármelyik színében rendelheti és bármilyen marásmintával vagy üvegezéssel kérheti.

Hogyan születik meg egy festett beltéri ajtó?

A festett beltéri ajtó jogosan képviseli a prémium kategóriát, hiszen kiváló, nem csupán használati de esztétikai értékekkel is bír. Maga az ajtószerkezet nem más, mint egy MDF keretprofil, melyet jellemzően egy papírrács betét tölt ki, azonban a színvonal további emelése érdekében lehetőség van üreges forgácslappal is kérni a teljes kínálatot.

Az MDF lemezek vastagsága oldalanként 6 mm, ami azért is szükséges, mert ezekbe a lapokba készül majd a kiválasztott minta bemarása. Ez az eljárás egy CNC megmunkálás, ahol a marási formát három különböző fajta kés készíti el az alapján, ahogy a megrendelő megálmodta.

A minta elkészültével még nem ér véget a gyártás, ugyanis ezt követi az egyik legfontosabb mozzanat, mégpedig az ajtó lapjának illetve tokszerkezetének felületkezelése. Az ajtó kinézete nagyban azon múlik, mennyire precíz és alapos munkát végeznek a gyártási folyamat ezen részénél, ugyanis minden felhordott festékréteg között elengedhetetlen egy finom csiszolás, ami végső eredményként egy egyenletes, sima felületet ad vissza.

Az így legyártott ajtókról érdemes tudni, hogy határozottan a nehezebb, keményebb ajtók körébe tartozik, ugyanis a többi fajtánál megszokott 8 kg-os ajtólap helyett itt 22-24 kg-os lappal kell megküzdenünk, hogy bekerüljön a helyére. Ebből egyértelműen adódik az is, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni magára a beépítésre is, hiszen súlyából adódóan kezelése és záródása is nagyobb odafigyelést igényel.

A festett beltéri ajtó előnyei közé tartozik az is, hogy a festékrétegek miatt valamivel magasabb hangszigeteléssel rendelkezik, mint társai, így nyugodtabb, csendesebb légkör teremthető meg minden szobában. Ezt a tulajdonságát tovább növelhetjük azzal is, ha automata küszöbbel rendeljük meg, ami tovább növeli a hanggátlást.

Ha már a személyre szabás szóba került, a festett beltéri ajtó számos szempontból alkalmazkodhat igényeinkhez. Nem csupán a marási mintát tudjuk kiválasztani, de tetszés szerint kiegészíthetjük üveglappal is. Az üvegezett festett beltéri ajtónál megemlítendő, hogy mind az üvegezőléc, mind a beszorítóléc egységesen az ajtólap színét fogja viselni. Akkor sem kell ecsetet ragadni, ha nappalinkhoz épp egy egyedi szín passzolna a leginkább, hiszen a festett beltéri ajtók a RAL színskála minden árnyalatában kaphatóak. A kellemes pasztell színektől kezdve egészen a fekete színig több mint 100 árnyalat biztosítja számunkra, hogy otthonunk stílusát tovább emelhessük a megrendelt beltéri ajtóval.

Hogy kerül beépítésre a festett beltéri ajtó?

  • A beépítés egy meglehetősen kényes, megfelelő szakértelmet és felszerelést igénylő folyamat, mely már a falnyílás méreteinek felmérésekor megkezdődik. Mivel a gyártás alapját képezik a megadott méretek, kulcsfontosságú, hogy a lehető legpontosabban mérjük fel a nyílást.
  • Az ajtó kiszállítása után jön a munka oroszlánrésze, a beszerelés. Megpróbálhatjuk magunknak beszerelni, azonban ritka esetben sikerül kifogástalanul beszerkeszteni az ajtót tokostól a falnyílásba, így ha nem akarunk később a javítására költeni, érdemes szakemberekre bízni. Nem csupán arra kell figyelni, hogy szintbe kerüljön a tok, hanem arra is, hogy a purhab ne tolja meg befele a tokot száradás közben.
  • Már a festett beltéri ajtó kicsomagolásánál ügyelnünk kell arra, hogy ne sértsük meg a külső réteget, érdemes puhább felületen összeszerelni a tokot. Ha jól mértük fel a falnyílás méreteit, nagyjából 1-2 centis rést kell látnunk a fal és az ajtótok között.
  • A tokot behelyezve kiékeljük azt, majd amint meggyőződtünk arról, hogy vízszintesen került be, rögzítjük a távtartókat, majd a tok és a fal közé nyomjuk a purhabot. Ez nagyjából egy óra alatt meg is keményedik, kitöltve a hézagot. Majd csak ezt követően távolíthatjuk el az ékeket és távtartókat, hogy az ajtólapot felszerelve használatba vehessük új, festett beltéri ajtónkat.

Festett beltéri ajtó minták:

Színválaszték: