A műanyag ablak erényei 10 pontban

A műanyag ablak erényei 10 pontban

Ha Ön ablak- és nyílászáró beszerzésén gondolkodik, és olyan megoldást keres, amely egyszerre innovatív és időtálló, esztétikus és praktikus, akkor a műanyag ablak tökéletes választást jelent. Miért?

Mindannyiunk számára ismerős a helyzet, amikor egy lakásba belépünk, és az ócska, viharvert, fából készült nyílászáró láttán inkább kifordulnánk, mert hiába a lakás gondosan kiválasztott stílusa, a színek harmóniája, a sokat látott ablak zavaró tényezőként hat az egyébként kedvező összképre.

Az is megtörténhet, hogy nemcsak a kopott, fakó látvány okoz kellemetlenséget, hanem a megfelelő hő- vagy hangszigetelés hiánya is irritálóan hat. Ha ugyanis a szerkezet nem kellő mértékben zárja ki a hideget, a meleget vagy a zajt, akkor nemcsak esztétikai, hanem komoly funkcionális problémákkal is szembesülni fogunk, és ha nem is azonnal, de előbb-utóbb biztosan ráfázunk vagy ráfizetünk ezen hiányosságokra.

Ha csak a látvány okoz problémát, természetesen az a kisebbik baj. Az esztétikai hibák ugyanis viszonylag hatékonyan orvosolhatók valamilyen csiszoló eszköz, festék és ecset birtokában, illetve némi szabadidő ráfordítása árán. Ha azonban a szerkezet nem képes az alapvető funkcióit betölteni, mert például a faanyag elöregedett, megsérült, akkor könnyen abban a szituációban találhatjuk magunkat, hogy nincs más választásunk: ki kell cserélnünk a komplett szerkezetet. Az sem könnyít ilyenkor a helyzeten, hogy az elaggott faelemek takarítása felér egy kisebb csapással, mert a víz és a tisztítószerek használatával csak egy dolgot lehet elérni: a fa mállásának súlyosbodását.

Szerencsére napjainkban a műanyag nyílászárók remek alternatívát jelentenek a hagyományos, sok kellemetlenséget okozó típusokkal szemben ? nem is véletlen, hogy az utóbbi években egyre több ember választja ezt a megoldást, és vált fa vagy alumínium nyílászárókról műanyagra. A típusról szinte csak jókat lehet hallani vagy olvasni, és tény, hogy ezeket a pozitív véleményeket számtalan gyakorlati tapasztalat támasztja alá.

Lássuk, melyek a műanyag nyílászárók mellett szóló legfontosabb előnyök!

Mivel a műanyagból készült tokok jobb szigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a fából vagy alumíniumból készült társaik, nem engedik kiszökni a hőt, vagyis kiemelkedő energiahatékonyságot biztosítanak. Eme tulajdonságuknak köszönhetően lehetővé teszik a fűtésszámlával való takarékoskodást, és így viszonylag rövid időn belül biztosan megtérülő befektetésnek számítanak.

Kiváló hőszigetelő jellemzőik mellett remek hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkeznek, így gondoskodva arról, hogy a zavaró hangok, kellemetlen külső zajok biztosan ne jussanak be a lakásba.  Azok számára, akik értékelik a csendet és a mindennapok nyugalmát, ez a paraméter önmagában döntő tényező lehet a vásárlási döntés meghozatala során.

Egészében véve kedvezőbb áron vásárolhatók meg, mint a más anyagokból készült társaik.

Ellentétben a fával, amely rendszeres időközönként ápolást, csiszolást, festést igényel, a műanyag ablak karbantartási költségei elenyészők, vagyis minimális pénz-, idő- és energiabefektetést igényel újszerű állapotának fenntartása. Sima, egyenletes felületének köszönhetően a takarítása gyerekjáték, és sem a vízzel, sem a tisztítószerekkel való találkozás nem tesz kárt benne.

A neves gyártók minőségi termékei kimondottan időtálló megoldást jelentenek ? ha első osztályú műanyag ablakot vásárolunk, akár 50 évig is számíthatunk rá anélkül, hogy a szerkezete károsodna, vagy komolyabb meghibásodással kellene kalkulálni.

Időjárásálló kialakításának köszönhetően ellenáll az eső, a szél, a napsugárzás jelentette viszontagságoknak, nem fakul meg, nem kopik vagy színeződik el, nem roncsolódik.

Azok a műanyag nyílászárók, amelyek több ponton záródnak, fokozzák az otthon biztonságát is, ugyanis minél több ponton csatlakozik a szerkezet a kerethez, annál erősebben zár, annál jobban véd az illetéktelen látogatókkal szemben.

Gazdag színválaszték: bár régebben sokan azért ódzkodtak a műanyag nyílászárók beépítésétől, mert jellegtelen, az egyedi vonásokat nélkülöző szerkezeteknek tartották őket, ez a kifogás ma már nem állja meg a helyét, ugyanis olyan széles színválaszték közül válogathatunk, hogy lényegében bármilyen stílus jegyében is kívánjuk kialakítani az otthonunk belső tereit, garantáltan találunk olyan terméket, amely harmóniában lesz a lakás színvilágával.

Jelentősen növelik az ingatlanok értékét, vagyis drágábban lehet eladni (bérbe adni) azokat az épületeket, amelyek ilyen szerkezetekkel vannak ellátva, mint amennyit a műanyagból készült nyílászárók bekerülési költsége jelent.

Köszönhetően annak, hogy a műanyag maradék nélkül újrahasznosítható, illetve annak, hogy ezen termékek gyártása során kevesebb energiára van szükség, mint a másféle anyagokból elkészített variánsok esetében, a műanyag nyílászárók kifejezetten környezetbarát eszközöknek tekinthetők.

Egy szó, mint száz

A gyártástechnológia utóbbi években tapasztalható változásainak köszönhetően a műanyag nyílászárók kinőtték a korábbi években rájuk jellemző gyermekbetegségeket: a jellegtelen kialakítást és a rövid várható élettartamot. Mára a műanyag ablak praktikus, időtálló, nagyon népszerű megoldássá vált, amely mindent tud, ami egy ilyen eszköztől elvárható: hosszú évtizedekig szolgál, remek hő- és hangszigetelő paraméterekkel rendelkezik, ennek köszönhetően energia- és költséghatékony megoldást jelent. Mindemellett a karbantartási igénye minimális, tökéletesen biztonságos, egyszerűen tisztítható, és változatos színekben kapható, így nem nehéz megtalálni azt a példányt, amely a lakás vagy ház stílusával a leginkább harmonizál. Mindezeken felül befektetési értéke is jelentős, hiszen növeli az ingatlanok értékét, tehát nem lehet tévedni vele.